Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Dieta ma na celu naukę dobrych nawyków żywieniowych, nabycie umiejętności prawidłowego komponowania codziennego domowego jadłospisu oraz utrwalenie tych zasad. 

10 zasad zbilansowanej diety:

  1. Spożywaj 3 główne posiłki i 2 małe przekąski dziennie. 
  2. Na talerzu ma być różnorodnie.
  3. Produkty zbożowe (otręby, pieczywo razowe, kasze, płatki zbożowe) powinny być głównym źródłem kalorii. 
  4. Unikaj tłuszczów zwierzęcych (źródło cholesterolu) - używaj oliwy z oliwek, oleju słonecznikowego i rzepakowego.
  5. Spożywaj 3 porcje warzyw i 2-3 porcje owoców dziennie. Warzywa i owoce oprócz błonnika zawierają witaminy i składniki mineralne. 
  6. Jadaj morskie ryby. Staraj się zastępować 2-3 posiłki w tygodniu daniami z ryb (pasty, sałatki, ryby w galarecie). 
  7. Wybieraj mleko i jego przetwory o niskiej zawartości tłuszczu (jogurt, kefir, maślanka, ser). Czerwone mięso (wołowina, wieprzowina) zastępuj drobiem. 
  8. Zachowaj umiar w jedzeniu cukru, słodyczy i spożywaniu alkoholu.
  9. Ogranicz sól kuchenną, nie dosalaj, zastąp sól ziołami.
  10. Woda - wypijaj 6-8 szklanek dziennie. Oczyszcza, odżywia, ma „zero” kcal!
Design by © Agencja Interaktywna TeamWorks