Dieta ma na celu naukę dobrych nawyków żywieniowych, nabycie umiejętności prawidłowego komponowania codziennego domowego jadłospisu oraz utrwalenie tych zasad.
10 zasad zbilansowanej diety:
- Spożywaj 3 główne posiłki i 2 małe przekąski dziennie.
- Na talerzu ma być różnorodnie.
- Produkty zbożowe (otręby, pieczywo razowe, kasze, płatki zbożowe) powinny być głównym źródłem kalorii.
- Unikaj tłuszczów zwierzęcych (źródło cholesterolu) - używaj oliwy z oliwek, oleju słonecznikowego i rzepakowego.
- Spożywaj 3 porcje warzyw i 2-3 porcje owoców dziennie. Warzywa i owoce oprócz błonnika zawierają witaminy i składniki mineralne.
- Jadaj morskie ryby. Staraj się zastępować 2-3 posiłki w tygodniu daniami z ryb (pasty, sałatki, ryby w galarecie).
- Wybieraj mleko i jego przetwory o niskiej zawartości tłuszczu (jogurt, kefir, maślanka, ser). Czerwone mięso (wołowina, wieprzowina) zastępuj drobiem.
- Zachowaj umiar w jedzeniu cukru, słodyczy i spożywaniu alkoholu.
- Ogranicz sól kuchenną, nie dosalaj, zastąp sól ziołami.
- Woda - wypijaj 6-8 szklanek dziennie. Oczyszcza, odżywia, ma „zero” kcal!