Niedowaga definiowana jest przypadku gdy jeden ze wskaźników stanu odżywienia – BMI obniży się poniżej poziomu 18,4kg/m2. Kryteriów jej wystąpienia może być jednak znacznie więcej. Brane są tez pod uwagę parametry biochemiczne krwi, badania hormonalne i wiele innych wskaźników. Typ budowy to termin, który w dziedzinie stanu odżywienia jest wykorzystywany bardzo często. Istnieje szereg wskaźników, które pomagają go określić. Znane i powszechnie stosowane BMI (wskaźnik wagowo-wzrostowy) nie powinien być jedynym kryterium oceny stopnia nadwagi/niedowagi.
Długotrwały brak apetytu nieuchronnie prowadzi do niedożywienia. Mamy z nim do czynienia, gdy waga dorosłego człowieka spada o 10-15% poniżej właściwej. Kiedy przekracza 15%, mówimy już o wyniszczeniu organizmu. Niedowaga dotyka zwykle osoby z przyspieszoną przemianą materii, prowadzące bardzo aktywny tryb życia, narażone na duży stres. Dieta dla osób z niedowagą powinna łączyć produkty jednocześnie kaloryczne i zdrowe. Należy wprowadzać ją stopniowo, nie obciążając gwałtownie organizmu.