Dieta powinna być łatwo strawna, składać się z odpowiednio dobranych produktów i z zastosowaniem technik kulinarnych, które czynią potrawę lżej strawną. Posiłki należy spożywać regularnie, 5-6 razy dziennie, w małych porcjach. Należy zadbać o to, aby posiłki były spożywane w spokojnej atmosferze, bez pośpiechu. Z diety należy wyłączyć tłuszcze zwierzęce; dozwolone jest masło dodawane na surowo do gotowych potraw. Dieta powinna zawierać produkty bogate w błonnik, który wpływa na perystaltykę przewodu pokarmowego oraz pęcherzyka żółciowego. Potrawy powinny być świeże, Z diety należy wykluczyć warzywa i owoce wzdymające oraz zawierające kwas szczawiowy.
Kiedy pojawiają się dolegliwości bólowe, należy stosować dietę łatwo strawną, niskotłuszczową, z ograniczeniem produktów obfitujących w błonnik. Należy wyłączyć z diety te produkty, które nasilają dolegliwości: produkty tłuszczowe a także ciasta z dużą ilością tłuszczu i cukru, produkty zawierające znaczne ilości błonnika nierozpuszczalnego, warzywa i owoce wzdymające, produkty zawierające kwas szczawiowy, potrawy tłuste, ostre i pikantne, marynaty i konserwy.