Prawidłowe żywienie podczas ciąży ma duże znaczenie dla optymalnego rozwoju płodu, prawidłowego przebiegu ciąży i dla zdrowia matki. Zasady żywienia w tym okresie życia kobiety nie odbiegają od ogólnych zasad prawidłowego żywienia. Niektóre jego elementy nabierają w tym czasie jednak szczególnego znaczenia. Poniżej przedstawiono zasady żywienia kobiety ciężarnej w oparciu o 10 zasad zdrowego żywienia.
- Dbaj o różnorodność spożywanych produktów.
- Dbaj o prawidłowy przyrost masy ciała.
- Produkty zbożowe powinny być dla Ciebie głównym źródłem kalorii.
- Spożywaj codziennie 3-4 duże szklanki chudego mleka.
- Mięso spożywaj codziennie, ale z umiarem
- Spożywaj codziennie dużo warzyw i owoców.
- Ograniczaj spożycie tłuszczów, w szczególności zwierzęcych, a także produktów zawierających cholesterol.
- Zachowaj umiar w spożyciu cukru i słodyczy.
- Ograniczaj spożycie soli.
- Zrezygnuj z alkoholu. Ogranicz spożycie kawy i mocnej herbaty.