Refluks oznacza w języku polsku zwracanie lub cofanie. Istota choroby polega na zwracaniu zawartości żołądka do przełyku. Ponieważ do przełyku trafia nie tylko połknięty wcześniej pokarm, ale również wytwarzany w żołądku kwas solny oraz enzymy trawiące, powoduje to powstawanie przykrych dolegliwości, z których najbardziej typową jest zgaga. Silne działanie drażniące kwasu i enzymów może powodować zapalenie przełyku i jego niebezpieczne dla zdrowia powikłania. Refluks z żołądka do przełyku występuje sporadycznie u każdego człowieka. Problemem staje się wówczas, gdy dolegliwości są silne lub często nawracają. Mówimy wtedy o chorobie refluksowej. Ocenia się, że około 4 do 7% osób dorosłych cierpi regularnie na objawy refluksu.
Zmiany w diecie i stylu życia korzystnie wpływają na osłabienie objawów choroby, łagodzą je, często całkowicie eliminują. Podstawowym zaleceniem diety jest zmniejszenie ilości tłuszczu w codziennym jadłospisie, gdyż składnik ten znacznie nasila dolegliwości. W przypadku, gdy osoba cierpiąca na refluks ma nadwagę lub jest otyła, stosowana dieta powinna być nie tylko niskotłuszczowa, ale również niskokaloryczna. Redukcja masy ciała powoduje bowiem zmniejszenie objawów refluksu.