Wśród najczęściej spotykanych odmian wegetarianizmu wyróżniamy
- Semiwegetarianizm - dopuszcza w małych ilościach spożywanie mięsa drobiowego, ryb, mleka i jego przetworów, jaj, w 75% warzywa i owoce są podstawą diety
- Laktoowowegetarianizm - dopuszcza spożywanie mleka i jego przetworów, jaj, podstawą diety są warzywa i owoce
- Laktowegetarianizm - pozwala na spożywanie mleka i jego przetworów
- Pescowegetarianizm - pozwala na spożywanie przetworów mlecznych, jaj, ryb
- Weganizm - to rezygnacja ze wszystkich produktów zwierzęcych i ich pochodnych, uwzględnia tylko produkty roślinne. Wśród wegan dodatkową grupę żywieniową tworzą witarianie (spożywający tylko warzywa) i frutarianie (spożywający tylko owoce)
- Liquidarianizm – dieta oparta na spożywaniu witariańskiego pokarmu pod postacią soku. Stosujący tę dietę uważają, że nie obciąża organizmu, jednocześnie dostarczając wszystkich potrzebnych do funkcjonowania składników mineralnych i witamin.
- Sprautarianizm – dieta oparta na spożywaniu w większości kiełków (skiełkowane nasiona roślin-zbóż, warzyw, owoców)
Modyfikacje sposobu żywienia mogą wiązać się z ryzkiem nieprawidłowej podaży składników odżywczych (np. białka, wapnia, żelaza, witaminy B12) co w konsekwencji doprowadzić może do pogorszeniem stanu zdrowia. Jeżeli wegetarianizm stosowany jest w oparciu o zdrowy rozsądek i podstawy naukowe, może przynieść wymierne korzyści zdrowotne.