Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Cholesterol jest związkiem tłuszczowym koniecznym dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Występuje prawie w każdej komórce ludzkiego ciała. Jest budulcem błon komórkowych, przez co decyduje o ich właściwym funkcjonowaniu. Jest niezbędny dla prawidłowej czynności komórek nerwowych, bierze udział w syntezie ważnych dla życia hormonów sterydowych, witaminy D oraz kwasów żółciowych, dzięki którym odbywa się trawienie dostarczanych z posiłkiem tłuszczów. Głównym źródłem cholesterolu są pokarmy, jest on także produkowany przez wątrobę. Poziom cholesterolu w organizmie ocenia się na podstawie jego stężenia w surowicy krwi. Wyróżnia się frakcje cholesterolu: cholesterol LDL (low density lipoproteins) oraz HDL (high density lipoproteins) 

"Zły cholesterol" - potocznie złym cholesterolem nazywamy beta-lipoproteinę LDL. Związek ten przenosi cholesterol z wątroby do komórek. Gdy w organizmie znajduje się więcej cholesterolu niż potrzebują komórki, zaczyna on osadzać się w komórkach ścian tętniczych zwiększając ryzyko miażdżycy i choroby wieńcowej. Należy zatem dążyć do obniżania cholesterolu "złego" - LDL. Przy nadmiarze lipoprotein LDL łatwo dostępny cholesterol przedostaje się do ścian naczyń tętniczych, odkłada się tam i ulega utlenieniu, co powoduje podrażnienie i uszkodzenie ścian naczyń tętniczych, ich zwężenie lub całkowite zamknięcie. Ten proces nosi nazwę miażdżycy, której skutkiem może być ostre niedokrwienie ważnych dla życia narządów: zawał serca lub udar mózgu.

"Dobry cholesterol" - potocznie dobrym cholesterolem nazywamy alfa-lipoproteinę HDL. Jego zadaniem jest zbieranie nadmiaru cholesterolu ze ścian naczyń krwionośnych i transportowanie go do wątroby. Za korzystny dla zdrowia uznaje się wysoki poziom HDL.

Dieta „niskocholesterolowa” jest przeznaczona dla osób z wysokim stężeniem „złego” cholesterolu oraz dla tych wszystkich, którzy są obciążeni ryzykiem zachorowania na choroby serca. Dieta ma na celu dostarczanie organizmowi dużej ilości błonnika oraz witamin A, C, E, B6 i B12, kwasu foliowego, a także kwasów tłuszczowych z grupy omega-3. Dopełnieniem diety jest rzucenie palenia papierosów, nadmiernego spożywania alkoholu, pozbycie się nadwagi, unikanie stresu oraz zapewnienie aktywności fizycznej.

Design by © Agencja Interaktywna TeamWorks