Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Choroba trzewna jest trwającą całe życie immunologiczną chorobą o podłożu genetycznym. Ujawnia się w dzieciństwie, ale może pojawić się później, zwykle między 35. a 55. rokiem życia. Kobiety chorują na nią dwa razy częściej niż mężczyźni. Charakteryzuje się nietolerancją glutenu - białka zawartego w zbożach tj. pszenica, żyto, jęczmień, czy owies. Toksyczne działanie glutenu prowadzi do zaniku kosmków jelita cienkiego zwiększających jego powierzchnię i odpowiedzialnych za wchłanianie składników pokarmowych. W efekcie pokarm wchłania się w minimalnych ilościach, co prowadzi do wystąpienia różnorodnych objawów klinicznych. 

Przestrzeganie diety bezglutenowej to obecnie jedyna skuteczna terapia, która zapewnia dobry stan zdrowia wraz ze zniknięciem objawów klinicznych. Leczenie celiakii wymaga usunięcia z jadłospisu wszystkich pokarmów zawierających pochodne pszenicy. Należy pamiętać, że nawet niewielkie ilości glutenu mogą być szkodliwe. Trzeba zwracać uwagę na składniki produktów dostępnych na rynku, ponieważ mogą w nich znajdować się śladowe ilości glutenu. Dieto terapia jest ułatwiona dzięki obecności na rynku dużego asortymentu produktów (chleb, makaron, ciastka, spody do pizzy, mąka do ciasta itp.), łatwo rozpoznawalnych dzięki umieszczonemu na opakowaniu symbolu "przekreślonego kłosa", będącego symbolem produktów bezglutenowych.

Design by © Agencja Interaktywna TeamWorks