Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Główną przyczyną choroby jest ubytek błony śluzowej dwunastnicy lub żołądka na skutek działania kwasu solnego i pepsyny (składników soku żołądkowego). Nie bez znaczenia jest również obecność Helicobacter pylori, czy stosowanie niesteroidowych leków przeciwzapalnych. Także błędy dietetyczne przyczyniają się do powstawania wrzodów - zbyt długie przerwy między posiłkami, nieregularne zjadanie posiłków, zbyt duża ilość przypraw, palenie tytoniu, alkohol i stres.

Głównymi dolegliwościami są tępe bóle, zgaga, odbijania, nieregularne wypróżnienia czy nudności. Pacjent odczuwa bóle w kilka godzin po posiłku (2-3h). Są to tzw. „bóle głodowe”, niejednokrotnie nocne, ustępujące lub znacznie zmniejszające się po spożyciu niewielkiej ilości pokarmu. Potrzeba częstego jedzenia bywa przyczyną nadwagi u pacjentów. W przypadku wrzodów żołądka, chorzy odczuwają dolegliwości zazwyczaj już w chwilę po spożyciu posiłku (około 30 minut) i unikają jedzenia doprowadzając do wychudzenia.

Zalecana jest dieta łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego. Celem diety jest dostarczenie odpowiedniej ilości wszystkich niezbędnych składników odżywczych i  energii, rozcieńczenie lub neutralizowanie soku żołądkowego oraz redukowanie wydzielania kwasu przez żołądek, nie drażnienie błony śluzowej żołądka. Dieta wspomaga leczenie farmakologiczne i łagodzi objawy kliniczne choroby.

Pożywienie bogate w białko powoduje większe wydzielanie kwasu, ma jednak ono równocześnie duże właściwości neutralizowania go. Poleca się, więc: mleko, delikatne twarogi, jaja, mięso, drób i  ryby. Tłuszcze wykazują zdolność hamowania wydzielania kwasu oraz opóźniają opróżnianie żołądka i zwalniają motorykę, co jest w  przypadku tej diety zjawiskiem pożądanym. Ograniczeniu w diecie ulega błonnik, ze względu na drażniące działanie na błonę śluzową żołądka. Dieta nie zawiera produktów wzdymających, trudno strawnych. Istnieje też konieczność zmniejszenia objętości posiłków wraz ze  zwiększeniem ich liczby.

Design by © Agencja Interaktywna TeamWorks